Rabu, 5 Oktober 2016

GARAM AMALAN SUNNAH


>>Rahsia Garam... Amalan sunnah yang tak diketahui<<~Amalan Rasulullah S.A.W memakan secubit garam sebelum dan selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan menghindarkan perut dari menyerap racun.


Dari Abdullah Bin Umar
” Sesungguhnya ALLAH menurunkan empat perkara berkat ( mempunyai kebaikan ) dari langit ( menerusi hujan ) ke bumi iaitu besi, api ,air dan garam

Hadis Riwayat Al-Baghawiy dalam tafsirnya .

Dari Anas Bin Malik, Nabi bersabda 
” Penghulu segala lauk pauk kamu ialah garam".

***************************************************************************************************************
PERUBATAN ISLAM

Dalam kitab perubatan Islam, untuk penyakit dari laut maka untuk keluarkannya dari badan/merawatnya dari laut juga iaitu menggunakan air garam. Antaranya:
 1. Penyakit Gaot – timbus anggota badan atau bahagian yang bengkak dengan pasir laut (tepi pantai) 1 – 2 jam kemudian mandi air laut.
 2. Kalau tinggal di bandar seperti , goreng 1 – 2 genggam garam kasar sampai kekuningan kemudian demah/tuam di bahagian yang bengkak atau sakit. Garam itu dibungkus dengan kain.
 3. Guna cara yang sama seperti di atas untuk penyakit lenguh-lenguh sendi, sakit kepala, senggugut. Kalau sakit lelah demah/tuam pada tapak kaki.
 4. Elak mabuk semasa perjalanan dengan meminum madu dan secubit garam atau air suam dan secubit garam sebelum memulakan perjalanan
 5. Mengembalikan tenaga untuk orang yang bekerja berat seperti bertani, bersukan dan seumpamanya – minum air suam dan sedikit garam.
 6. Cuci perut : minum air suam dan satu butir garam kasar sebelah pagi. 

***************************************************************************************************************
PETUA BERDASARKAN KAJIAN

 1. Merendam kerang supaya hilang tahinya. Dalam kaedah perubatan Islam, sesuatu perkara yang buruk diubat dengan asalnya. Kerang berasal dari laut, dan garam digunakan untuk meneutralkan keburukannya (tahi).
 2. Mengurang tahap kemasinan ikan masin. Ikan kering yang terlalu masin boleh dikurangkan kadar kemasinannya dengan merendam dalam air garam juga.
 3. Merawat cirit-birit. Ia boleh diubati dengan meminum air yang dicampur sedikit garam.
 4. Garam diguna untuk merawat kegatalan. Air yang dicampur garam disapukan pada kulit yang gatal.
 5. Menambah imuniti badan akibat perubahan hawa/angin. Hal ini berlaku di sesetengah tempat di negeri Arab. Misalnya pelajar Malaysia yang berkunjung ke Arab akan mengalami alahan terhadap hawa/angin tempat baharu. Air garam diminum sebagai ubatnya.
***************************************************************************************************************

~Alhamdulillah....banyak manfaat garam ni kan? Tapi kena la pandai pilih garam yg betul2 terbaik. Dengan teknologi yg serba canggih skrang ni,kehebatan garam telah berjaya di 'transfer' ke mcm2 produk hebat sebagai ikhtiar utk merawat pelbagai penyakit. Bagi anda2 di luar sana yg nk berikhtiar utk merawat penyakit dgn menggunakan bahan asas 'GARAM' blh la hubungi sy utk mendapatkan produk2 hebat ni. "KESIHATAN ADALAH KEKAYAAN SEBENAR"

 • BVSM > dgn teknologi garam n sinaran Dhuha
 • MINERAL COFFEE > gabungan kopi Robusta n garam buluh berorganik
 • GARAM BULUH MINUMAN
 • GARAM BULUH MASAKAN

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 Jiakreatifelt ™. All rights reserved. | Sign in

HOME|Top of page